Kendo

Stel je voor, twee mensen staan in volle wapenuitrusting tegen over elkaar. Beide dragen ze een zwaard van bamboe. De spanning is te snijden. Plotseling springt een van beide naar voren en maakt met een luide scheeuw een slag naar het hoofd van de ander.

Dit is een alledaags voorbeeld van een kendo training, maar wat is Kendo eigenlijk?

Het woord Kendo bestaat uit twee onderdelen. Ken en do. Het woord Ken staat voor zwaard, het woord Do staat voor weg. Een goede vertaling van het woord is: De weg van het Zwaard. Kendo is een eeuwenoude schermkunst uit Japan die in vroegere tijden door de Samurai werd beoefend. De schermkunst was in die tijd een kwestie van leven en dood. Hierdoor werd de weg van het zwaard een doelbewuste methode om de tegenstander uit te schakelen met zo min mogelijk bewegingen.

In het huidige Kendo is deze doelgerichtheid nog steeds duidelijk aanwezig. Elke beweging die je maakt is bedoeld om je tegenstander te raken op een van de raakvlakken die een punt oplevert. Deze raakvlakken zijn: Het hoofd (Men), de pols (Kote), de buik (Do) en de keel (Tsuki). Deze raakvlakken zijn beschermd door de wapenuitrusting (Bogu). De Kendoka (beofenaar van Kendo) vechten met een Shinai, een zwaard gemaakt van Bamboe latten.

Kendo is een snelle en traditionele sport. Aan de ene kant gaat het om het beheersen van het lichaam en het zwaard en aan de andere kant gaat het om de etiquette van de dojo. Beide leer je gaandeweg tijdens de lessen.