Geschiedenis Nederlands Kendo

Oprichting Nederlandse Kendo Renmei

Hein Odinot

Hein Odinot

In 1966 wordt de Nederlandse Kendo Renmei (NKR) opgericht door de leerlingen van Morioka Sensei. Morioka Sensei geeft in deze periode naast Judo ook Kendo lessen.
Samen met zijn leerling Hein Odinot (hiernaast op foto) is hij de spil van het Nederlandse Kendo. Hein Odinot is tot de dag van vandaag betrokken bij het Nederlandse Kendo als voorzitter van de NKR.

 

 

Kendo Dantei Meppel

In 1974 werd de Kendo Dantei Meppel, tegenwoordig Kendovereniging Suirankan Meppel opgericht door Jan Brinksma en Henk de Jong. Zij hadden in Harderwijk een introductiecursus gevolgd en besloten om het Kendo naar Meppel te halen. In de beging jaren kwam Hein Odinot maandelijks naar Meppel om lessen te verzorgen. Henk de Jong begon in deze periode tevens met lesgeven. In 1980 nam Fred de Groot het lesgeven over. Tegenwoordig worden de lessen gegeven door Joke de Jong.

Enkele sucessen van Suirankan:

  • In 1978 werd het eerste NK Kendo in Meppel gehouden. Er waren 37 mannen en 1 vrouw die mee deden. Het toernooi werd gewonnen door Ruud de Vogel.
  • Vanaf 1992 heeft Iijima sensei Kendo dantei Meppel diverse keren met een bezoek vereerd en een aantal trainingen verzorgd.
  • In 1996 werd Joke de Jong opgenomen in de selectie van het Nederlandse damesteam.
  • Tijdens het WK in 1997 in Japan kreeg Kendo Meppel de naam Suirankan van Iijima Sensei.
  • In 2001 kwam Nabeyama sensei naar Meppel. Nabeyama was tevens de coach van het Nederlandse team
  • In januari 2001 vierde de vereniging in Sporthal Koedijkslanden in Meppel het 25 jarig bestaan. 85 Kendoka uit heel Nederland waren op de Nieuwjaarstraining aanwezig en zorgden voor een hele mooie kendodag in Meppel.